Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ποια είναι η Πύλη για την ελληνική γλώσσα; (Β΄μέρος)

    2. Νεοελληνική λογοτεχνία (http://www.greek-language.gr/greekLang/literature/index.html)
    α) Νεοελλ. λογοτεχνία->εργαλεία->ΣΠΛ: Ποιητικό έργο Σεφέρη. O Συμφραστικός Πίνακας Λέξεων (βλ. θεωρία) για το ποιητικό έργο του, είναι ένα εργαλείο χρήσιμο για τον ερευνητή, τον διδάσκοντα, τον μαθητή και για όσους ενδιαφέρονται για την ποίηση. 

    Στα αριστερά, η παραπομπή με το αρχικό γράμμα της συλλογής και τον αριθμό του ποιήματος, τον αριθμό σελίδας και τον αριθμό στίχου (λ.χ. Π130 223 056 ση­μαίνει: ποίημα αρ. 130 από την έκδοση των Ποιημάτων, σελίδα 223, στίχος 56). Η διάταξη των παραθεμάτων γίνεται με βάση τη σειρά πληκτρολόγησης των εκδόσεων (Ποιήματα, Τετράδιο Γυμνασμάτων, Β΄, Τα Εντεψίζικα, και Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά), και τη σειρά εμφάνισης των ποιημάτων μέσα σε αυ­τές. Οι τίτλοι των συλλογών έχουν τον αριθμό «000» τόσο στον δείκτη της γενι­κής συλλογής όσο και στον δείκτη της στιχαρίθμησης, ενώ διαφοροποιούνται μόνον ως προς τον δείκτη αριθμού σελίδας (π.χ. Π000 007 000: Στροφή, Π000 104 000: Ο κ. Στράτης Θαλασσινός). Αντίθετα, οι τίτλοι ποιημάτων έχουν αριθμό στους δείκτες της συλλογής και της σελίδας, αλλά σημαίνονται ως 000 στον δεί­κτη στιχαρίθμησης (π.χ. Π098 155 000: Ο Μαθιός Πασκάλης ανάμεσα στα τρια­ντάφυλλα· Π127 212 000: Τελευταίος σταθμός). Στα πεζά ποιητικά, όπου δεν υπάρχουν αριθμοί στίχων, υιοθετήθηκε ο χωρισμός τους με βάση τις αράδες της έντυπης έκδοσης σε συνεχή αρίθμηση.
    Στα δεξιά, η φράση όπου απαντά ο ΛΤ. Η λεξική μορφή, για τη διευκόλυνση του αναγνώστη, γράφεται με ημίμαυρα στοιχεία (bold). Η κάθετη γραμμή (|) δη­λώνει το τέλος τίτλου, στίχου ή στροφής. Στο τέλος του ποιήματος δεν σημειώ­νεται κάθετη γραμμή.

    β)Νεοελλ. λογοτεχνία->Οδηγοί και πηγές->Η λογοτεχνία στο διαδύκτιο.
    Περιέχει: 01Νεοελληνική λογοτεχνία και 02 Νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία.
     Στις σελίδες που ακολουθούν αναφέρονται χρήσιμες διευθύνσεις του διαδικτύου που αφορούν τη νεοελληνική λογοτεχνία. Για τη Νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία αναφέρονται οι συγγραφείς και τα κείμενά τους που περιέχονται στο Ανθολόγιο Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (Β΄Ενιαίου Λυκείου).

    γ) Νεοελλ. λογοτεχνία->Οδηγοί και πηγές->Ηλεκτρονικά προιόντα. Ο παρών οδηγός αποτελεί μια απόπειρα χαρτογράφησης του ηλεκτρονικού τοπίου της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, έτσι όπως αυτό εμφανίζεται μέχρι τον Αύγουστο του 2006. Σ’ αυτόν καταγράφονται ηλεκτρονικά προϊόντα (πιο συγκεκριμένα, ψηφιακοί δίσκοι) που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σχετίζονται με τους έλληνες λογοτέχνες και τα έργα τους.