Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ



Πολύτροπη γλώσσα



Η «Πολύτροπη Γλώσσα», η ιστοσελίδα που δημιούργησε η Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης (Κούλα Αδαλόγλου, Γιούλη Αλεξίου, Γιώργο Αποστολίδη (εργάστηκε με την ομάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014), Άβρα Αυδή, Τζένη Καραβίτη, Ελένη Λόππα, Πανταζή Μητελούδη και Φωτεινή Φλώρου) , προσφέρει υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο λύκειο. Το υλικό, διαρθρωμένο σε θεματικές ενότητες και όχι κατά τάξεις, έχει δυναμική σύσταση και μορφή. Δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να δημιουργήσει το δικό του διδακτικό εγχειρίδιο ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης του.

Από την ετικέτα: Εκπαιδευτικό Υλικό μπορείτε να πλοηγηθείτε:
1. Στις  Θεματικές ενότητες:  στεγάζεται το κύριο υλικό το οποίο παρήγαγε και επεξεργάστηκε η ομάδα. Είναι οργανωμένο στις εξής τέσσερις Θεματικές Ενότητες: 

  • Νέοι: Η ενότητα τους δίνει τη δυνατότητα να διερευνήσουν προβλήματα που απασχολούν τους εφήβους σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως είναι οι σχέσεις μέσα στο οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον, η λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, ο σχολικός εκφοβισμός, η επιλογή σπουδών, οι συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης, ο ρόλος των νεανικών πολιτικών οργανώσεων και κινημάτων, η πολιτική κοινωνικοποίηση, κ.ά. 
  • Σιωπή: τους δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούν τη σημασία της σιωπής σε διάφορες περιστάσεις επικοινωνίας, να κατανοήσουν τα αίτια και τις συνέπειες της ηθελημένης ή της επιβεβλημένης σιωπής, να διερευνήσουν τρόπους και συμπεριφορές, για να προβάλουν αντίσταση στη σιωπή που τους επιβάλλεται από άλλους, να εκτιμήσουν τις δημοκρατικές αξίες της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. 
  •  Μετανάστες-Πρόσφυγες: συνδέεται άμεσα με τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προάσπιση βασικών αξιών του πολιτισμού μας και επομένως είναι κατάλληλο για τον προβληματισμό των νέων ανθρώπων, ώστε να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. 
  • Τέχνη: ανταποκρίνεται απόλυτα στην ανάγκη των εφήβων να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τον ελεύθερο και δημιουργικό τρόπο των τεχνών. Η ενότητα προσκαλεί τους μαθητές να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της τέχνης, να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της, να μεταμορφωθούν σε δημιουργούς και να απολαύσουν τη χαρά της δημιουργίας. 

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν σε κάθε ενότητα ποικίλα κείμενα με συνοδευτικές ασκήσεις, διδακτικές προτάσεις,  ερευνητικές εργασίες (project) και εργαστήρια.

2. Στη Θεωρία:  φιλοξενούνται κείμενα διαφόρων συγγραφέων που αναφέρονται στη θεωρία για τη γλωσσική διδασκαλία. Συγκεκριμένα διακρίνεται στις εξής ενότητες:

  • Γραμματισμοί
  • Λόγος, Κείμενο, Κειμενικό Είδος, Επίπεδο Ύφους, Ταυτότητες
  • Προφορικός Λόγος, Μονόλογος, Διάλογος
  • Λειτουργίες της Γλώσσας
  • Γένη και Είδη του Λόγου
  • Η Γλώσσα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
  • Λέξεις από Ξένες Γλώσσες στην Ελληνική
  • Περίληψη

 3. Στο Ευρετήριο: το οποίο περιλαμβάνει:

  • τα Κειμενικά είδη: βρίσκονται ταξινομημένα κατά κειμενικό είδος τα περισσότερα από τα κείμενα που περιέχουν οι Θεματικές ενότητες και μάλιστα επισημαίνεται το γλωσσικό φαινόμενο στο οποίο εστιάζουν οι ασκήσεις που συνοδεύουν το κείμενο.
  • τα Γλωσσικά φαινόμενα: με αφετηρία κάποιο συγκεκριμένο γλωσσικό φαινόμενο κάθε φορά, αναφέρονται κείμενα και ασκήσεις από όλες τις Θεματικές ενότητες που προτείνονται για τη διδασκαλία αυτού του φαινομένου.
  •  τις Χρήσιμες πληροφορίες: αφορούν διευκρινίσεις σχετικά με κάποια κειμενικά είδη που δεν περιλαμβάνονται στα εγχειρίδια Έκφραση- Έκθεση, όπως η συνέντευξη, κείμενα που εμφανίζονται στο Facebook και σε άλλα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, καθώς και διάφορες διδακτικές προτάσεις, π.χ. για τη γραφή θεατρικών διαλόγων, για την οργάνωση αγώνων επιχειρηματολογίας, για τη δημιουργία λογισμικού παρουσίασης, κ.ο.κ.

 Επισκεφτείτε την «Πολύτροπη Γλώσσα»: εδώ