Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Πολιτιστική Ομάδα: "Λογοτεχνικό Εργαστήριο"

Είμαστε η Πολιτιστική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Π. Φαλήρου. Το όνομα της ομάδας μας είναι «Λογοτεχνικό Εργαστήριο». Ο τίτλος αυτός εκφράζει και τον ουσιαστικό μας στόχο, που είναι η δημιουργία μιας αίθουσας που θα χρησιμοποιηθεί ως εργαστήριο παραγωγής λογοτεχνικού και  καλλιτεχνικού προβληματισμού και έργου. Την ομάδα μας την έχουν συγκροτήσει μαθητές της Α΄ Λυκείου από τα τέσσερα τμήματα του σχολείου μας και αποτελείται  από 24 άτομα συνολικά. Η συμμετοχή μας στο πολιτιστικό πρόγραμμα προκύπτει από την πεποίθησή μας για τα ευεργετικά οφέλη της βιωματικής μάθησης και της συνεργατικής δράσης. Συγκεκριμένα, ο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον τέτοιο που να προάγει τη μάθηση, να προσφέρει νέα ερεθίσματα και ένα διαφορετικό τρόπο δουλειάς – περισσότερο βιωματικό- που θα οδηγήσει σε νέους προβληματισμούς και σκέψεις. 
Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στον 1ο όροφο του σχολείου μας υπήρχε μια αίθουσα αναξιοποίητη, στην οποία είχαν αποθηκευτεί διάφορα μικροαντικείμενα χωρίς καμία χρήση. Η αίθουσα αυτή αποτέλεσε την έμπνευση για την υλοποίηση του πολιτιστικού μας προγράμματος. Αποφασίσαμε να την μεταμορφώσουμε σε ένα πολυποίκιλο χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε ένα χώρο ελεύθερης και προσωπικής έκφρασης, σε ένα χώρο δικό μας- μαθητικό- που θα φιλοξενεί όχι μόνο τα μέλη της ομάδας μας αλλά θα είναι προσβάσιμος σε κάθε μαθητή του σχολείου.  
Ο στόχος μας επετεύχθη! Το «Λογοτεχνικό Εργαστήριο» απέκτησε οντότητα, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες της ομάδας μας και αναδεικνύοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα της συλλογικής δράσης και της βιωματικής μάθησης.
Ας αφήσουμε, όμως, τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους. Στο βίντεο που ακολουθεί θα παρακολουθήσετε όλες τις φάσεις ανακατασκευής και δημιουργίας του «Λογοτεχνικού Εργαστηρίου» από την αρχική έως την τελική μορφή του. Βέβαια, δεν θα μείνουμε εδώ! Τη χρονιά που έρχεται ευελπιστούμε να εξοπλίσουμε το εργαστήριό μας καλύτερα ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει τους προβληματισμούς και τις δημιουργικές δράσεις τις δικές μας αλλά και των συμμαθητών μας.