Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025

Οργάνωση και αξιοποίηση της σχολικής βιβλιοθήκης-2024-2025

 Ο πρωταρχικός στόχος για τη φετινή σχολική χρονιά ήταν η πλήρης αξιοποίηση της σχολικής βιβλιοθήκης, τόσο ως δανειστικής, όσο και ως χώρου μελέτης και έρευνας. Παρά τον μικρό της χώρο, η βιβλιοθήκη είναι εξοπλισμένη με υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, επιτρέποντας την ατομική ή ομαδική εργασία. Η λειτουργία της ως δανειστικής αποσκοπούσε στο να γίνει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και προώθησης της φιλαναγνωσίας, επαναφέροντας τους μαθητές σε επαφή με το φυσικό βιβλίο.

Οι δράσεις για την οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης υλοποιήθηκαν με θετικά αποτελέσματα:

  • Δημιουργία Εθελοντικής Ομάδας: Τον Οκτώβριο, συγκροτήθηκε μια εθελοντική ομάδα 50 μαθητών από την Α' και Β' τάξη. Η ομάδα ενημερώθηκε για τα καθήκοντά της και τις προγραμματισμένες δράσεις, ενώ ενθαρρύνθηκε να υποβάλει ιδέες.
  • Λογισμικό Καταχώρισης Βιβλίων: Άμεσα δημιουργήθηκε ειδικό λογισμικό για την καταχώριση των βιβλίων, με δυνατότητα σύντομου σχολιασμού από τους αναγνώστες και εργαλεία ποσοτικής μέτρησης.
  • Λειτουργία Βιβλιοθήκης: Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε να λειτουργεί δύο ημέρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, με τη βοήθεια των εθελοντών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών. Στην είσοδο υπήρχε πάντα ένα θρανίο με σταντ και προτεινόμενες επιλογές βιβλίων από διάφορα είδη.
  • Οργάνωση Υλικού: Παράλληλα, ξεκίνησε η αρίθμηση, ομαδοποίηση, σηματοδότηση και ηλεκτρονική καταχώριση των βιβλίων, με την εκ περιτροπής απασχόληση των εθελοντών.
  • Πίνακας Ανακοινώσεων: Τοποθετήθηκε πίνακας φελού στην είσοδο της βιβλιοθήκης, όπου αναρτούνταν τακτικά ειδήσεις σχετικές με το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία και τις Παγκόσμιες Ημέρες.
  • Επισκέψεις/Δράσεις: Πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις: ένας Ιστορικός Περίπατος στο Π. Φάληρο (Φεβρουάριος), οργανωμένος από την Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου, και μια ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Μάρτιος).
  • Εμπλουτισμός Συλλογής: Ζητήθηκε από τον σύλλογο διδασκόντων και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων η προσφορά νέων βιβλίων, με θετική, αν και μικρή, ανταπόκριση. Αντίθετα, εκδοτικοί οίκοι δεν ανταποκρίθηκαν.
  • Ιστολόγιο Σχολείου: Δημιουργήθηκε χώρος για βιβλιοκριτική στο ιστολόγιο του σχολείου, με ανάρτηση να προβλέπεται για την επόμενη χρονιά. Ο διαγωνισμός συγγραφής διηγήματος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ύπαρξης αντίστοιχου προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις είναι διαθέσιμες στο ιστολόγιο του σχολείου: https://3lyk-p-falir.att.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=1617.

Η δράση είχε τα ακόλουθα θετικά αποτελέσματα:

  • Η σχολική βιβλιοθήκη λειτούργησε αποτελεσματικά ως δανειστική και ως χώρος εργασίας/ανάγνωσης.
  • Ενισχύθηκε η φιλαναγνωσία και το ενδιαφέρον των μαθητών για το έντυπο βιβλίο.
  • Πολλοί μαθητές επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Εθνική Βιβλιοθήκη.
  • Ο Ιστορικός Περίπατος εξοικείωσε τους μαθητές με την ιστορική σημασία τοπόσημων της περιοχής τους.
  • Ενισχύθηκαν ήπιες δεξιότητες (επικοινωνία, ενεργητική ακρόαση, διαχείριση χρόνου, επίλυση προβλήματος) και οργανωτικές/ψηφιακές δεξιότητες.

Ως υλικό παρήχθησαν/αξιοποιήθηκαν: το λογισμικό βιβλιοθήκης25 μίνι αφίσες για Παγκόσμιες Ημέρες και ερωτηματολόγια ανίχνευσης ικανοποίησης μαθητών από τη συμμετοχή τους στις δράσεις.

Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και παρουσίαση της ιστορίας και λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης ως επιμόρφωση στο πλαίσιο της δράσης.

Για την περαιτέρω αξιοποίηση της σχολικής βιβλιοθήκης ως ζωντανού πυρήνα μάθησης, προτείνονται:

  • Χώρος εκπόνησης ομαδοσυνεργατικών projects: Οργάνωση μαθητών σε ομάδες για εργασίες βασισμένες σε βιβλιογραφικές πηγές, καλλιεργώντας κριτική σκέψη και αναζήτηση πληροφοριών.
  • Λέσχη Ανάγνωσης: Δημιουργία λέσχης με εθελοντική συμμετοχή μαθητών και καθηγητών, για μηνιαίες συζητήσεις γύρω από επιλεγμένα βιβλία ή συγγραφείς. Μπορεί να εμπλουτιστεί με θεματικές ενότητες (π.χ., φιλοσοφία, κόμικς).
  • Βιβλιοπαρουσιάσεις – Μαθητικές Εκδηλώσεις: Οργάνωση εκδηλώσεων όπου μαθητές παρουσιάζουν βιβλία σε συμμαθητές τους, όπως "Ημέρα Βιβλίου" ή "Εβδομάδα Ανάγνωσης".
  • Διαθεματικές Δράσεις: Σύνδεση της βιβλιοθήκης με άλλα γνωστικά αντικείμενα (π.χ., Λογοτεχνία-Ιστορία) για προώθηση της διαθεματικής μάθησης.
  • Δημιουργία Εφημερίδας ή Ιστολογίου Βιβλιοθήκης: Μαθητές αναλαμβάνουν τη συγγραφή άρθρων, παρουσιάσεων βιβλίων και συνεντεύξεων, ενισχύοντας την έκφραση και την υπευθυνότητα.

Προτείνεται η συνέχιση των φετινών δράσεων, όπως η καταγραφή των υπολοίπων τίτλων, η καθημερινή λειτουργία της βιβλιοθήκης (εφόσον υπάρχουν εθελοντές) και οι επισκέψεις σε βιβλιοθήκες. Ευελπιστείται η πραγματοποίηση συναντήσεων με συγγραφείς και φορείς βιβλίου, καθώς και ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με νέους τίτλους. Συζητείται στενότερη συνεργασία με τους φιλολόγους για την απόκτηση τίτλων που χρησιμοποιούνται στο μάθημα της λογοτεχνίας. Θεωρείται βέβαιη η πραγματοποίηση της ψηφιακής στήλης βιβλιοκριτικής και πολύ πιθανή η δημιουργία λέσχης ανάγνωσης με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τέλος, οι εθελοντές πρότειναν τη συγκέντρωση παιδικών βιβλίων από τις προσωπικές τους βιβλιοθήκες για δωρεά σε χώρους φιλοξενίας παιδιών.