Το λογισμικό παρουσιάσεων (PowerPoint) αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο διδασκαλίας και μπορεί να στηρίξει τη διδασκαλία με πολλούς τρόπους. Βασικές πληροφορίες για τη χρήση του power point μας δίνει ο παρακάτω σύνδεσμος: http://mathimapliroforikis.weebly.com/uploads/1/4/9/1/14912706/powerpoint2007.pdf
Για μια καλή παρουσίαση με σωστή εικόνα, γραμματοσειρά, χρώματα και ήχο πάρε πληροφορίες από τον σύνδεσμο :http://www.aristotelio.edu.gr/education/images/stories/Pazarli.pdf
Και...λίγα λογια, για να μας βγει εύκολα το P.P με βάση http://mathimapliroforikis.weebly.com/uploads/1/4/9/1/14912706/powerpoint2007.pdf, που είναι πολύ κατατοπιστικός:
Για μια καλή παρουσίαση με σωστή εικόνα, γραμματοσειρά, χρώματα και ήχο πάρε πληροφορίες από τον σύνδεσμο :http://www.aristotelio.edu.gr/education/images/stories/Pazarli.pdf
Και...λίγα λογια, για να μας βγει εύκολα το P.P με βάση http://mathimapliroforikis.weebly.com/uploads/1/4/9/1/14912706/powerpoint2007.pdf, που είναι πολύ κατατοπιστικός:
- Τα αρχεία του P.P. λέγονται παρουσιάσεις. Κάθε παρουσίαση αποτελείται από διαφάνειες. Σε κάθε διαφάνεια μπορούμε να βάλλουμε κείμενο, εικόνα, ήχο, video...Τα αρχεία του P.P. είναι αρχεία τύπου ppt(x) ή pps(x). Τα ppsx= αν θέλουμε μια παρουσίαση να προβάλλεται αυτόματα με το που κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο αρχείο που την αντιπροσωπεύει, τότε την αποθηκεύουμε ως αρχείο προβολής ppsx και όχι ως αρχείο pptx.
- Διάταξη διαφάνειας: βάζουμε τίτλο και υπότιτλο. Στη συνέχεια κλικ-> καρτέλα Κεντρική-> ομάδα Διαφάνειες-> Διάταξη και επιλέγουμε τυποποιημένες διατάξεις διαφανειών ή Κενή διάταξη. Αν μας ενοχλεί το πλέγμα: καρτέλα-> Προβολή -> ομάδα Εμφάνιση/Απόκρυψη -> Γραμμές πλέγματος και το κρύβουμε.
- Φόντο διαφάνειας
- Για έτοιμο θέμα: καρτέλα Σχεδίαση -> ομάδα Θέματα
- Για δικό μας θέμα: καρτέλα Σχεδίαση -> ομάδα Φόντο -> Στυλ φόντου -> Μορφοποίηση φόντου.
- Εισαγωγή αντικειμένου
- Εισαγωγή κειμένου:καρτέλα Εισαγωγή -> ομάδα Κείμενο-> Πλαίσιο κειμένου
- Εισαγωγή εικόνας: καρτέλα Εισαγωγή-> ομάδα Απεικονίσεις-> Εικόνα ή ¨Ετοιμες εικόνες ClipArt
- Εισαγωγή ήχου: καρτέλα Εισαγωγή-> ομάδα Clip Πολυμέσων-> Ήχος. Αν πατήσουμε " Αυτόματα" ο ήχος θα παίξει με την εμφάνιση της διαφάνειας. Αν πατήσουμε "Με το κλικ" τότε πρέπει να κάνουμε κλικ στο μεγάφωνο για να παίξει.
- Εισαγωγή ταινίας: καρτέλα Εισαγωγή-> ομάδα Clip Πολυμέσων-> ταινία. Αν πατήσουμε "Αυτόματα" το βίντεο θα παίξει με την εμφάνιση της διαφάνειας. Αν πατήσουμε "Με το κλικ" τότε κλικ πάνω στην εικόνα που το αντιπροσωπεύει.
- Εφέ αντικειμένου: καρτέλα Κινήσεις-> ομάδα Κινήσεις-> Προσαρμοσμένη κίνηση-> παράθυρο προσαρμοσμένης κίνησης. Επιλέγουμε το αντικείμενο στο οποίο θα εφαρμόσουμε εφέ-> προσθήκη εφέ. Στην αναδιπλούμενη λίστα Έναρξη επιλέγουμε: κλικ ποντικιού ή "Με το προηούμενο" (το επιλεγμένο αντικείμενο θα εμφανιστεί ταυτόχρονα με το προηγούμενό του) ή " Μετά το προηγούμενο" (το επιλεγμένο αντικείμενο θα εμφανιστεί αφού ολοκληρωθεί η είσοδος του προηγουμένου του). Για πιο λεπτιμέρει στο εφέ-> κλικ στο βελάκι που βρίσκεται στην δεξιά άκρη του εικονιδίου-> ξεδιπλώνεται Μενού-> Επιλογές εφέ (αυτό το μενού περιέχει διάφορα παράθυρα για κάθε αντικείμενο (κείμενο, εικόνα, ήχος, βίντεο, Γραφικό SmartArt.
- Εμφάνιση σύνθετης λωρίδας χρόνου: μπορούμε να ρυθμίσουμε με εικονιδιακό τρόπο τη χρονική στιγμή έναρξης και λήξης των εφέ.
- Εισαγωγή νέας διαφάνειας: καρτέλα Κεντρική-> ομάδα Διαφάνειες-> Δημιουργία Διαφάνειας.
- Αλλαγή σειράς διαφανειών: πηγαίνουμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω στο εικονίδιό της-> πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού-> σέρνουμε προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
- Εφέ εναλλαγής διαφανειών: καρτέλα Κινήσεις-> Μετάβαση σε αυτήν τη διαφάνεια-> κκουμπί περισσότερα για πεερισσότερες επιλογές.
- Εφαρμογή σε όλα: οι ρυθμίσεις που κάναμε για την τρέχουσα διαφάνεια θα ισχύουν και για τις υπόλοιπες, διαφορετικά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για κάθε διαφάνεια χωρισυά.
- Τρόποι εμφάνισης διαφανειών:
- "Με κλικ του ποντικιού" και "Αυτόματα μετά από".
- Χρήση πλήκτρων με βέλη που βρίσκονται δεξιά στο πληκτρολόγιο.
- Έναρξη προβολής παρουσίασης: καρτέλα Προβολή-> ομάδα Προβολές Παρουσίασης-> Προβολή Παρουσίασηςή πατάμε το πλήκτρο F5 στο πληκτρολόγιο.
- Έναρξη προβολής από την τρέχουσα διαφάνεια: πατάμε από τα κουμπιά προβολών που βρίσκονται κάτω δεξιά στο παράθυρο του προγράμματος το τελευταίο κουμπί ή Shift + F5
- Κουμπιά ενεργειών: τα βάζουμε στη διαφάνεια για μια πιο εύκολη πλοήγηση ή για να την στολίσουμε. Καρτέλα Εισαγωγή-> ομάδα Απεικονίσεις-> Σχήματα. Όταν εισάγουμε ένα κουμπί ενέργειας στη διαφάνειά μας εμφανίζεται το Παράθυρο Ρυθμίσεις ενέργειας που έχει δύο καρτέλες:α) κλικ ποντικιού: τι θέλουμε να γίνεται όταν κάνουμε κλικ πάνω στο κουμπί, β) Διέλευση ποντικιού: τι θέλουμε να γίνεται όταν ο δείκτης του ποντικιού περνάει πάνω από το κουμπί.
- Επεξεργασία υπερ-σύνδεσης: για να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις σε ένα κουμπί που ήδη υπάρχει. Την βρίσκουμε στο παράθυρο Ρυθμίσσεις ενέργειας ή δεξί κλικ στο επιλεγμένο κουμπί που ήδη υπάρχει στη διαφάνεια.
- Κουμπί Office: κάνουμε κλικ πάνω του-> Δημιουργία-> Δημιουργία παρουσίασης-> Εγκατεστημένα πρότυπα-> Δημιουργία. Από το κουμπί Office μπορούμε επίσης αν θέλουμε να μην εμφανίζεται η αναδυόμενη γραμμή εργαλείων κατά τη διάρκεια της προβολής (εμφανίζεται αχνά κάτω αριστερά) -> κλικ στο κουμπί Office-> επιλογές P.P. -> για προχωρημένους-> προβολή παρουσίασης.
Τελευταίες συμβουλές για να ...λειτουργήσει η προβολή
Για να μην εμφανίζεται το μήνυμα: δεν μπορούν να βρεθούν αρχεία (ήχου ή /και βίντεο) ή για να μπορεί να παίξει η παρουσίαση και σε άλλο υπολογιστή προσέχουμε:
- Πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε μια παρουσίαση ανοίγουμε έναν φάκελο στο σκληρό δίσκο C: με όνομα (ό,τι θέλουμε) και μέσα σε αυτόν βάζουμε όλα τα αρχεία ήχου και βίντεο που θα χρειαστούν. Αποθηκεύουμε στον ίδιο φάκελο το αρχείο της παρουσίασης (αρχείο τύπου ppt).
- Aν θέλουμε να δούμε την παρουσίαση και σε άλλον υπολογιστή αντιγράφουμε τον φάκελό μας σε ένα USB Flash (φλασάκι) ή σε CD και στη συνέχεια αντιγράφουμε το φάκελο από το φλασάκι ή το CD στο σκληρό δίσκο του άλλου υπολογιστή. ΠΡΟΣΟΧΗ: αντιγράφουμε στον σκληρό δίσκο και όχι σε κάποιο φάκελο του άλλου υπολογιστή.
- Τα ονόματα των φακέλων και των αρχείων καλύτερα να τα δίνουμε στα αγγλικά και χωρίς κενά.